- Jakie są zalety stosowania sieczki z traw w diecie koni?
- Trening brzucha na siłowni dla początkujących: Kompletny przewodnik do silnego i wyrzeźbionego brzucha
- Fascynujące kopalnie soli w Polsce do zwiedzania: Odkryj ukryte skarby podziemnych światów
- Fascynujący Świat Flamenco: Skąd Pochodzi i Co to Jest? Ciekawostki, Które Musisz Znać
- Jak uspokoić psa podczas burzy: Praktyczne porady dla właścicieli
Pyszne drożdżowe ślimaki z cynamonem
Chyba mało jest na świecie osób, które nie lubiły by słodkiego pod każdą postacią. Szczególnie jeśli chodzi o ciasta. Jednak dużo ludzi zdecydowanie woli robić je samodzielnie w dom -u, niż kupować. Wszystko dlatego, że w kupnych dodawana jest niestety chemia. A po co się niepotrzebnie truć? Drożdżowe ciasto jest popularne, dlatego ludzie tak chętnie je robią. Poza tym pięknie pachnie, jest miękkie i delikatne. Niniejszy artykuł ma za zadanie przedstawić jeden z przepisów na przepyszne drożdżowe ślimaki z cynamonem. Dużo osób uważa, że ciasto drożdżowe jest czasochłonne i trudne do zrobienia. Zależy jakie ciasto. Ślimaki akurat są bardzo proste do przygotowania.
Przepis na drożdżowe ślimaki z cynamonem
Ciasto drożdżowe jest naprawdę przepyszne. Dlatego powinno się je zrobić chociaż raz w życiu. Nawet przez osobę, która nigdy wcześniej go nie przygotowywała. Jednak zanim przejdziemy do przygotowywania naszego pysznego deseru, warto upewnić się, czy mamy wszystkie niezbędne do jego zrobienia składniki. Oczywiście będą potrzebne nam także miski. W końcu w czymś te produkty trzeba mieszać. Do najważniejszych artykułów można zaliczyć na pewno:
- 25 g. świeżych drożdży,
- 250 g. mąki pszennej,
- 40 g. cukru,
- 50 g. rozpuszczonego masła,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 0.5 szklanki mleka.
Gdy już wszystko jest gotowe, to oczywiście możemy przejść do robienia naszego deseru jakim są drożdżowe ślimaki. Wszystko zaczynamy od przygotowania rozczynu. W tym przypadku musimy rozkruszyć świeże drożdże z 1 łyżeczkę cukru, 3 płaskimi łyżeczkami mąki oraz z 1/4 szklanki letniego mleka. Gdy mamy gotowe to należy przykryć wszystko ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut w jakieś ciepłe miejsce.
Po tym czasie do przygotowanego rozczynu powinniśmy dodać mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajko i roztopione masło oraz mleko, które nam pozostało. Wszystkie składniki musimy wyrobić do momentu, aż zacznie odchodzić od dłoni. Musi powstać jednolita masa. Jeśli ciasto klei się za bardzo to można dodać jeszcze odrobinę mąki. Musi być ono lekko klejące. Tak wyrobione ciasto także musimy przykryć czystą ściereczką do wyrośnięcia w jakieś ciepłe miejsce. Musi tak leżeć około godziny. W między czasie, gdy ciasto leżakuje możemy cukier połączyć z cynamonem. Następnie wyrośnięte ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy roztopionym masłem. Potem posypujemy cukrem z cynamonem całe ciasto. Zwijamy ciasto w rulonik i kroimy paski na około 4-5cm szerokości. Wszystkie kawałki układamy w blaszce , którą wcześniej wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Ślimaki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut. Gdy się upieką, odstawiamy je do wystudzenia.